De Mooilichterij is Edwin Venema, die behalve schrijver ook professioneel portretfotograaf is. De Mooilichterij maakt onderdeel uit van Venema's De Kopijmeester, een bureau dat gespecialiseerd is in redactionele producties zoals interviews en reportages voor verschillende opdrachtgevers. De Mooilichterij verzorgt portretten (studio en op locatie) als stand alone opdracht, of als onderdeel van bijvoorbeeld een interview, biografie of jaarverslag.

 

Fotograaf Venema is autodidact, maar heeft - opgeleid als Renaissancist - goed gekeken naar zijn grote voorbeelden in de fotografie (Stephan Vanfleteren, Koos Breukel, Merlijn Doomernik, Thijs Heslenfeld) en daar een eigen stijl aan toegevoegd. In 2012 verscheen samen met zijn goede vriend, de in 2015 overleden schrijver Karel Hubert, het fototekstboek 'Het Wachten', gevolgd door 'Polder', 'Oude auto's, nieuwe liefde', 'Lost & Found', 'Sprekende beelden' , 'Straatwijs', 'Mokum', 'De Lichtjaren' en 'Alt Image'. In 2014 zijn 15 van zijn foto's tentoongesteld in kunstgalerie 'Keizer Karel' in Maastricht. Eind 2019 verschenen selecties van zijn werk over de afgelopen tien jaar.

'Ik heb meerdere keren met fotograaf Edwin Venema mogen werken. Zijn portretten zijn naar mijn bescheiden mening van uitzonderlijke diepte, met een duidelijke handtekening van medeleven en duidelijkheid. Zijn talent is ook zichtbaar op andere gebieden, zoals in zijn landschapsfoto's.

Edwin is perfect in staat om briefings te vertalen naar foto's die zowel de wensen van zijn klanten dienen als zijn eigen visie. Een zeldzaam talent dat schoonheid in ons leven brengt. '

 

 

 

Bas Rutgers MA MSc is eigenaar en manager van CCWorks en ColourfulDreams; voormalig Corporate Director Marketing & Communications van bedrijven zoals Nuon, Vopak, Vedior, NS en Nationale-Nederlanden.